Budaörsi állatmenhely
Alapítványok,  Kutya,  Macska

Budaörsi Állatmenhely története

Budaörsi Állatmenhely- menedék a gazdátlan állatoknak!

NE VÁSÁROLJ!

Fogadj örökbe, és ments meg két életet.

Általában, ha valaki azt hallja, hogy menhely, akkor egy siralomház jut eszébe, ahol rácsok mögött rettegő sovány állatok, megtört szemmel várják, hogy mikor vetnek véget az életüknek. Sajnos akad ilyen gyepmesteri telep az országban több helyen, de a legtöbb menhely mára már nem így működik. A menhely szó mára már valóban menedéket jelent a kidobott, elhagyott, gazdátlan állatoknak. Orvosi ellátást kapnak, cseppet sem soványak, inkább túlsúlyosak a rendszeres táplálkozás és korlátozott mozgási lehetőség miatt. Rácsok valóban vannak, de leginkább annak érdekében, hogy a sok kutya elkülöníthető legyen, és ne okozzanak egymásban kárt. Ez egy szükséges rossz, de egy kertes házban vagy kennelben lakó, családnál élő kutya is hasonló életkörülmények között pergeti a napjait.

Nálunk a Budaörsi Állatmenhelyen – és sok egyéb menhelyen – nincs altatás.

Ha egy kutyus vagy cica hozzánk kerül, és igyekezetünk ellenére nem sikerül neki gazdát találnunk, akkor élete végéig itt maradhat. Vannak olyan kutyáink sajnos, akik már nagyon sok éve nálunk élnek. Mindent megpróbálunk, hogy örökbe tudjuk adni jó helyre, de előfordul, hogy nem sikerül. Ezek az állatok nálunk öregszenek meg és mi engedjük őket az utolsó útjukra, mikor lejár az idejük.

A Budaörsi állatmenhely 2001 októberében jegyezte be a Pestmegyei bíróság. Már ezt megelőzően is segítettünk sok gazdátlan kutyán. Budaörsön működött egy gyepmesteri telep, ahol rossz körülmények között voltak a kutyák. Két hét után az elaltatás várt rájuk. Célunk az volt, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Kérésünkre az Önkormányzat megvásárolta a gyepmestertől a telket, és a terület hátsó felét-menhely kialakítása céljából-az Egyesület rendelkezésére bocsátotta. A terület első felén 30 kennellel működött a gyepmesteri telep. Az Önkormányzat elhelyezett egy faházat és felvett két alkalmazottat-így kezdtük el a munkát. Miután letelt a két hét karantén, nem lettek elaltatva a kutyák, hanem az állatvédők gondozták tovább és juttaták saját gazdához, illetve új gazdát kerestek nekik.

Később a gyepmesteri feladatokat is az Egyesület vette át. Azóta sokat fejlődött a telep: a régi ketrecek fokozatosan eltűntek, kennelek és kifutók épültek. Belföldi és külföldi segítséggel a kutyák és cicák oltottak, és majdnem mind ivartalanítottak.

 A hétköznapok a takarítás, az etetés és a sétáltatás jegyében telnek.

Ez mindennapos. Nagy a zaj, büdös van és kosz, de ez természetes velejárója annak, ha ennyi állat ilyen kis helyen együtt él. Az örömük, lelkesedésük, hálás szemük elfeledteti a kellemetlenségeket azzal, aki segít nekik.

Mindennapos, hogy jön egy telefon – az autópálya mellett futkos egy kutya, – rohanás, hogy időben megtaláljuk, mielőtt elüti egy autó, újabb telefon, hogy az áruház mellett valaki üti-veri a kutyáját, oda is időben oda kell érni. Sokszor egy dobozban/zacskóban letesznek csecsemő kutyákat vagy cicákat a menhely kapuja mellett, akikről gondoskodni kell és vannak, akik az életkörülményeik változása miatt nem látnak más megoldást, mint hogy elhozzák a feleslegessé vált kutyát, cicát.

Nagyon sok az önkéntes, akik – amiben csak tudnak – segítenek a menhelynek.

Nélkülük sokkal nehezebb lenne az állatok élete. A Budaörsi állatmenhely rengeteg önzetlen segítséget kap tőlük, állataink közül van olyan, akinek már szinte a „gazdája” egy-egy rendszeres sétáltató. Kevés nagyobb öröm van annál, mint mikor a bekerülésekor rettegő, teljesen szocializálatlan kutyus kinyílik, bizalommal telivé válik és örökbe adható lesz attól, hogy valaki foglalkozik vele.

Folyamatosan próbáljuk javítani az állatok körülményeit, de ez nyilván nem megy egyik napról a másikra. Apró lépéseket tudunk tenni, de az elmúlt években nagyon sok pozitív változás történt a menhelyen, és igyekszünk, hogy ez a tendencia folytatódjon.

A fő feladatunk, hogy a gazdátlan állatainknak otthont szerezzünk,

ezt úgy tudjuk teljesíteni, ha a lehető legtöbben ismerik a Budaörsi állatmenhely munkásságát, megismernek minket. Ezért hálásak vagyunk a Petissimo -nak, hogy ezen a fórumon is bemutatkozhatunk.

Amíg az emberek nem változnak meg, szükség lesz
menhelyekre és azokra is akik segítik az itt élő állatok életét.

Amennyiben segíteni szeretnéd a Budaörsi állatmenhely munkáját itt megteheted:

Köszönjük, ha adója 1%-át nekünk ajánlja fel!
Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesülete
adószám: 1 8 6 9 3 1 8 0 – 1 – 13

 Budaörsi állatmenhely bankszámla:
HUF: Magnet Bank – 16200199-11529116
Külföldről történő utalás esetén EUR bankszámla:
HU74 1620 0199 1152 9123 0000 0000
IBAN/SWIFT:HBWEHUHB

Amennyiben szívesen olvasnád más alapítványok történetét, kattints ide!

 

IRÁNY A PETISSIMO!

Vélemény, hozzászólás?