Egészség,  Macska,  Tanácsok

Ezek az apró paraziták megkeseríthetik a cicád életét

A külső, és belső élősködők a macskákat sem kímélik, ezek ellen azonban gazdiként védekezhetünk, illetve a felmerülő problémát a megfelelő készítményekkel kezelhetjük. Most a vérszívókat ismertetjük, elmondjuk, milyen veszélyt hordoznak, és azt, hogyan védhetjük meg tőlük kedvencünket.

 

A pattogó élősködő

A bőrt megtámadó élősködők elleni harcot a testüket borító kemény páncél nehezíti meg. A legnagyobb veszélyt a méretükhöz képest nagyot ugró bolhák jelentik. Az egyik probléma velük kapcsolatban, hogy gyakorlatilag bármelyik állaton, sőt az embereken is megtelepedhetnek. Ebből adódóan a parazita könnyen átugrálhat egyik gazdatestről a másikra. Ebben az esetben a megelőzés lehet célravezető, vagyis az erre kifejlesztett nyakörv, vagy a bőrön alkalmazható spot-on használata. A bolhák nagyon könnyen szaporodnak, így rövid idő alatt egy egész kolónia keserítheti meg a cicánk életét. A viszketésen kívül betegségeket okozhat, különösen az idős vagy a legyengült macskáknál alakulhat ki vérszegénység, amely akár halálhoz vezethet. Ráadásul a bolhák szalagférgek hordozói is lehetnek.

 

Ha bekövetkezik a baj, időben kezeljük

Ha bekövetkezett a baj, a bundát fésüljük át egy sűrű fogú fésűvel, ezt követően fürdessük meg egy bolhairtót tartalmazó macskasamponnal. Az alapos öblítés kulcsfontosságú, e nélkül ugyanis számos, a száradás után újra szaporodóképes élősködő maradhat. A mosdatást követően a szőrt kezeljük a macskáknak szánt bolhairtóval, a legjobb választás az olyan termék, amelyet a nedves szőrre lehet felvinni.

 

A kullancsok igazi rizikót hordoznak

A kullancsok rossz hírüket annak köszönhetik, hogy meglehetősen nagy veszélyforrásnak tekinthetők. A bőr alá fúródva erős viszkető érzést váltanak ki, általában a macska fején bújnak meg ­– persze más testrészeken szintén előfordulhatnak. A fertőzés esetén mindenképpen vigyük állatorvoshoz a cicánkat, a legjobb azonban a megelőzés, amely nyakörvek, riasztók alkalmazását jelenti.

 

A tetű ritkábban fordul elő, de számolni kell vele

A tetvek sokkal ritkábban jelennek meg a macskáknál, mint a bolhák vagy a kullancsok. Ennek ellenére beszélnünk kell róla, hiszen a jelenlétük potenciális veszélyt jelenthet. A kifejlett egyedek felismerését nehezíti, hogy nagyon aprók, ráadásul halvány színűek. A legtöbb tetű viszketést okozva szívja az állat vérét, de a nagyobb bajt jelent a galandférgek hordozása. Általában a nem kívánatos élősködők néhány alapos, speciális szerrel való fürdetéssel eltávolíthatók.

 

IRÁNY A PETISSIMO    ÉLŐSKÖDŐK ELLEN