Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Hogyan ismerjük fel és kezeljük kutya asztmát?

Az asztma az emberek körében elterjedt, jól ismert betegség, ami a kutyáknál is előfordulhat. Ilyenkor a tüdőből mélyről feltörő köhögést légzési nehézségek kísérik, amit az esetek nagy részében allergia vagy stressz vált ki, de szívbetegség következtében is jelentkezhet.

 

Tipikus tünetek alapján felismerhető az asztma

A négylábú kedvencünknél megjelenő köhögést, fulladásos tüneteket sajnos nem minden esetben egy egyszerű szőrcsomó okozza, a háttérben komoly kórkép is meghúzódhat. Mivel az asztma gyanúja is felmerülhet, ezért feltétlenül vigyük el kedvencünket orvoshoz, aki segít a megfelelő kezelés kiválasztásában. Szerencsére a légutak gyulladásos megbetegedésinek leküzdésére ma már több módszer is rendelkezésre áll. A kialakulás alapvetően bármelyik életszakaszban bekövetkezhet, leggyakrabban azonban a fiatal és a középkorú kutyák esetén fordul elő.

A jellegzetesebb tünetek közé tartozik a köhögés, amit gazdiként olyan szavakkal egészítünk ki, mint a zihálás vagy légzési nehézségek, bizonyos esetekben ezek mellé levertség, csökkenő étvágy és súlyvesztés is társul. Laikusként természetesen nem tudunk pontos kórképet felállítani, és a köhögést könnyen visszavezethetjük az egyszerű szőrcsomók által kiváltott reakcióval. A komolyabb betegségre utaló jelek közé tartozik a nyitott szájjal történő levegő vétel, valamint az íny és nyelv kékes elszíneződése. Ezeket érdemes szemügyre vennünk, mielőtt rohanunk az állatorvoshoz, ugyanis ezek már súlyosabb bajt – oxigénhiányt – jeleznek.

 

Fontos a megfelelő kezelés

A pontos diagnózis felállításához általában megnézik a mellkasi röntgent, amivel kiszűrhetők a tüdő betegségei. Az asztma gyanújának beigazolódása esetén gyógyszeres kezelésre van szükség, ami antihisztaminokat, szteroidokat, és köhögéscsillapítókat jelent, de súlyos helyzetben injekcióra is szükség van.  Azok a házikedvencek, akiknél fennáll a betegség, komoly odafigyelést és rendszeres vizitet igényelnek, ezek biztosításával viszont teljes életet élhetnek. Az új életforma kialakítása eleinte nehézségeket tartogat számunkra, valamint kutyánk számára is, az idő előrehaladtával és a tapasztalatok megszerzésével azonban rutinosan tudjuk kezelni a problémát.

 

Allergia is állhat a háttérben

Az asztma sokszor az allergia egyik tünete, amit a szervezetbe kerülő idegen anyagok – például pollen – váltanak ki. Figyeljünk arra, hogy ehhez társul-e valamilyen egyéb tünet: orrfolyás, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, bőrviszketés vagy tüsszögés. Akár “csak” az asztma tünetei, akár a felsoroltak együttes fennállásáról van szó, mindenképpen keressünk fel állatorvost, aki segít a pontos diagnózis felállításában.

 

IRÁNY A PETISSIMO