Kutya,  Szabadidő/ játék

Hogyan játszunk kutyánkkal?

Fontos, hogy kedvencünkkel minden nap játszunk, hisz a közös játék erősíti a gazda és a kutya kapcsolatát! Megtanulhatjuk egymás jelzéseit, az együttműködési formáit. A játék a kutyát nem pusztán fizikailag, de szellemileg is frissíti, fejleszti. A kertben tartott kutyusokat is vigyük sétálni, nem elég, hogy a kertben futkosnak, irányítottan is kell velük foglalkoznunk.

Játszva motiváld kedvenced!

Figyeljünk arra, hogy kutyusunk mindig élvezze a játékot és azt higgadt, nyugodt állapotban fejezzük be! Amikor látjuk, hogy nyugodt állapotban van akkor tanítható meg neki pl az „Ereszd” parancsszó. Ha esetleg nem menne, akkor érdemes magunknál hordani egy másik kedvenc játékát és azt megmutatván máris el fogja engedni a szájában lévő játékot. Ezt érdemes többször is alkalmazni a gyorsabb tanulás érdekében.

Vannak olyan kutyusok is, akikről azt gondoljuk, hogy egyáltalán nem érdekli semmi sem! De erre is van egy jó módszer!

Tegyünk egy játékot kedvencünk elé és játsszuk azt a játékot, hogy mindig el akarjuk azt lopni és nagyon örülünk neki, még ha ő nem is foglalkozik vele. Aztán „véletlen” elejtjük és félve próbáljuk meg újra visszaszerezni. Ha kutyánk egyszer felkapja előlünk, ne vegyük el tőle azonnal, hanem inkább dicsérjük meg. Labdázó kiskutya

Figyeljünk oda, hogy a játékot ne toljuk a kutya szájába, hanem inkább húzzuk el és legyen elég sikerélménye.

Sokan abba a hiába esnek, hogy rengeteg játékot vesznek, mondván, „már nem szereti”, ezért fontos, hogy sose hagyjunk elő játékot, mert azt meg fogja unni, és figyeljük meg, hogy nagyobb érdeklődéssel fog újra meg újra játszani vele, ha azt mi vesszük elő rejtekhelyünkről!

Amennyiben kutyánk a másik véglethez tartozik, azaz zsákmányos, apportos, imád labdázni, megszerezni, birtokolni, akkor a cél, hogy a játéknak mi is részesei legyünk. Nincs labdázás gazdi nélkül. A játékhoz kötődő pozitív élményt kössük össze a gazdival való együttes játék élményével. Az ilyen kutyáknak ugyebár a labda eldobása egy megerősítés, azaz sose dobjuk el neki akkor, ha követelőzik, ugat, vagy egyéb nem kívánatos viselkedést produkál. Időnként érdemes egy-egy feladatot kérni a kutyától előtte.

Játékfajták:

  • apportírozás (bot, labda, vagy bármilyen eldobós játék)
  • frizbi
  • készségfejlesztő játékok

De lehet eszközök nélkül is játszani, a közös játék nagyon jót tesz a gazda és a kutya kapcsolatának, figyeljük meg, hogy kutyánk egyre szófogadóbb lesz. A játék során mindig figyeljünk oda, arra, hogy mi legyünk a domináns fél, mi legyünk a falkavezér. Amikor elindulunk a sétára, akkor az útvonalat mi válasszuk, ne engedjük, hogy a kutya elhúzzon minket.

Az idősebb kutyákat ne terheljük túl. Számukra megfelelőbb, ha inkább napi két rövidebb sétára visszük, mint egy hosszabbra. Ne mindig ugyanazon az útvonalon menjünk, válasszunk más útvonalakat, hogy a kutyának ne váljon unalmassá a séta.

Nagy kánikulában nem menjünk sétálni. Inkább válasszuk a kora reggeli vagy esti sétát. Ha több időt töltünk a parkban, akkor vigyünk egy üvegben vizet a kutyának, akárcsak mi, ő is megszomjazik a játékban.

Vélemény, hozzászólás?