Kutya,  Macska

Így gondoskodjunk kedvenceink folyadékpótlásáról a nyári nagy melegben

A tikkasztóan meleg nyári napok rendszerint próbára teszik az emberi tűrőképességet, és bizony ezekben az időszakokban a napi folyadékbevitel a többszörösére emelkedik. Hogyha nekünk, embereknek ekkora nehézségeket okoz a kánikula, akkor gondoljunk bele, hogy az izzadni nem képes háziállatoknak milyen lehet elviselni ezt a forróságot.

Pontosan ezért szeretnénk ezzel a bejegyzéssel felhívnia  figyelmet a friss ivóvíz biztosításának fontosságára, mely a nyári nagy melegben kedvenceink számára akár élet-halál kérdése is lehet.

 

A kutyáknak  létfontosságú az elegendő ivóvíz

Fontos tudni, hogy az ebek szervezete másként működik, mint a miénk. Amíg ugyanis mi emberek képesek vagyunk az izzadással hőt leadni, nekik ez csak lihegés által lehetséges. Ennek következtében az igazán meleg nyári napok komoly megterhelést jelentenek a számukra, és a szokottnál is több folyadékra van szükségük.

Mindig gondoskodjunk ezért róla, hogy a házi kedvenc számára elegendő víz álljon rendelkezésre. A vizes edényét tehát ellenőrizzük naponta többször is, és igyekezzünk azt lehetőség szerint szükség esetén megtölteni. Arra is fordítsunk figyelmet, hogy a vödröt ne a tűző napon hagyjuk.

A langymeleg folyadék ugyanis nem képes kellő frissességet kölcsönözni a számára, ezért jó eséllyel inni sem akar majd belőle. Kerüljük a jéghideg víz adagolását is, mert azzal csak a betegségek kialakulását kockáztatnánk meg. A legjobb az arany középút, a se nem langyos, se nem túl hideg, friss folyadék.

Egy külön vödörben kirakhatunk neki még egy nagy adag vizet, hogy kedve szerint megmártózhasson benne. Meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy milyen gyakran fog benne lépkedni. Persze ez a megoldás leginkább a kertes házzal rendelkező gazdik részéről kivitelezhető.

Ha tovább szeretnénk fokozni a felfrissülést, akkor időnként meg is lehet fürdetni a drágát. Ehhez használjunk langyos vizet és megfelelő kutyasampont, amitől a bunda is szép fényes lesz.

 

A rossz ivó hírében álló cicusokról

Ha vízfogyasztásról van szó, akkor a cicák nagyon is megválogatják, hogy egyáltalán mibe mártják a bajszukat. Csakis a kellően tiszta tálkában felkínált, friss vizet lesznek hajlandók ugyanis meginni. Pedig a nyári időszakban tapasztalható forróságban bizony ők is jócskán veszítenek folyadékot, aminek a pótlásáról gondoskodniuk kell.

Egy kedvencére igazán odafigyelő gazdi mindenre gondol, ezért igyekszik minden egyes nap olyan körülményeket teremteni, hogy a macska számára természetes legyen a folyadékfogyasztás. Ennek megfelelően célszerű mindig megtisztítani a tálkát, hogyha bármilyen szennyeződést látunk rajta.

Emellett gondoskodjunk arról is naponta többször, hogy mindig friss víz álljon a cica rendelkezésére. Apró trükk, hogy ha csak kisebb adagokat öntünk ki a tálkájába, akkor azt nagyobb valószínűséggel fogja belefetyelni.

A számára biztosított táp magas fehérjetartalmával is tudunk némileg erősíteni a folyamaton. A fehérje ugyanis fokozza a vizelettermelődést, így a macska az elvesztett folyadék pótlása érdekében nagyobb hajlandóságot mutat majd az ivásra.

 

Ami pedig a kismadarakat illeti

A kutyusokhoz hasonlóan a madarak sem izzadnak, ezért a nagy meleggel járó nyári hónapok a számukra is komoly megpróbáltatásokat jelentenek. Felelős állatbarátként ezért nagyon is jót cselekszünk azzal, ha lehetővé tesszük a számukra a tiszta vízhez való hozzáférést.

Ehhez tökéletes lehet egy madáritatónak és fürdőnek kinevezett nagyobb tál, esetleg egy közepes méretű cserépnek az alja. A lényeg, hogy a mélysége ne haladja meg a tíz centimétert, mert az már veszélyt jelentene a kis tollasokra.

Ha egy ilyen itatásra és fürdésre is alkalmas tálkát jól látható helyre teszünk ki, akkor sok kismadárnak könnyíthetjük meg a forróság átvészelését.

 

IRÁNY A PETISSIMO!