Kutya

Kutyát szeretnék, milyen fajtát válasszak?

A kutya az ember legjobb barátja, tartja a mondás, és természetesen nem véletlenül. Egy kutya nem csak jó házőrző lehet, de hű barátunk, társunk a bajban, igazi családtag is egyben. Mindehhez persze szükséges, hogy olyan négylábút válasszunk magunk mellé, aki méreteit, igényeit, valamint vérmérsékletét tekintve megfelel azoknak a feltételeknek, amiket a megfelelő gondoskodás és nevelés szempontjából képesek lehetünk megadni egy állatnak.

Ahogyan a macskáknál, úgy a kutyák esetében is érdemes tudni, hogy a másfajta ebeknek mások lehetnek az igényeik. Akadnak olyan kutyafajták is, melyek sokgyerekes családok, vagy épp sokat dolgozó, egyedülálló emberek mellé nem feltétlenül illenek.

Az alábbi bejegyzéssel azoknak szeretnénk segíteni, akik szeretnének kutyát tartani, azonban még nem döntötték el, milyen fajtát válasszanak.

 

Lakás vagy kert?

Leendő társunk kiválasztása során az egyik legfontosabb szempont nem más, mint a lakókörnyezet. Kis lakásba bármennyire is szeretnénk, nem szabad nagy testű, sok mozgásigénnyel rendelkező kutyát választanunk. Hiszen az állat nem feltétlenül érezné jól magát új otthonában. Az is előfordulhat, hogy a megfelelő mozgástér hiánya depressziót, szorongást, és egyéb, akár fizikai formában megnyilvánuló betegségeket is előidézne.

Kisebb lakásba lehetőleg próbáljunk olyan kutyafajtát választani, melynek nincs szüksége túlzottan sok mozgásra, és elég, ha naponta kétszer-háromszor sétálunk vele egyet a környéken. Ezek közé a fajták közé sorolhatók az olyan, kistestű ebek, mint a mopsz, a tacskó, a yorkshire terrier, az uszkár. De a nagyobb testű kutyák közt is van néhány fajta, akik kifejezetten kedveli a lustálkodást, és kisebb lakásban is nyugodtan tartható.

Ilyen például a bulldog, vagy épp az agár, melyről nagy termete és a futás terén mutatott kiemelkedő képességei miatt nem is gondolnánk, mennyire szeret a heverőn vagy a kanapén elnyúlva henyélni.

 

Egyedül vagy családdal?

Habár a kutyák alapvetően hozzá vannak szokva az emberrel történő együttéléshez, ettől függetlenül vérmérsékletük fajtától és neveltetéstől függően is változó lehet. Az egyedülállóknak és nagyobb gyerekekkel rendelkező családoknak a virgoncabb kutyák is kiváló választást jelentenek. A kisgyerekes családokban az olyan nyugodt, fegyelmezett, intelligens és tanulékony kutyafajták ajánlottak, mint a vizsla, a németjuhász, az uszkár. Vagy a családok körében leginkább népszerű labrador és golden retriever.

 

Menhelyről vagy tenyésztőtől?

A legtöbben azt mondják, ha szeretnénk magunk mellé egy négylábú társat, érdemes tenyésztők és a fajtiszta kutyák helyett először a menhelyeken keresgélnünk. Hiszen sajnos a kóbor állatokat befogadó intézmények túlzsúfoltak.

Való igaz, hogy egy menhelyről származó kutya legalább annyira jó társ és kedves barát lehet a mindennapokban, mint egy fajtiszta állat. Ha a körülményeink engedik, érdemes menhelyről származó állatot örökbe fogadnunk. Abban az esetben azonban, ha így döntünk, mindenképp érdemes örökbefogadás előtt érdeklődni az állat jellemzőiről, megismerni személyiségét. Csak akkor válasszunk állatot menhelyről, ha biztosak vagyunk abban, hogy képes beilleszkedni családunk tagjaként! És természetesen mi magunk is képesek vagyunk gondoskodni igényeiről.

Ha pedig mégis fajtiszta ebet szeretnénk, abban az esetben is segítettünk a menhelyek lakóin. A legtöbb ilyen intézmény ugyanis mindig szívesen látja az önkéntes, segítő kezeket és a lakók számára küldött, tárgyi, vagy pénzbeli adományokat is örömmel fogadják.

 

IRÁNY A PETISSIMO!