Macska,  Tanácsok

Macska lakhely

A kezdő macska gazdik számára a leggyakrabban felmerülő első kérdések közül szerepel a tartás. A társasházak esetén nincs nagy terünk a választást illetően, a kertes hazáknál azonban teljesen jogosan merül fel a kérdés: szobacicát neveljünk vagy engedjük ki a kertbe?

 

A kérdés megosztja a gazdikat

A tábor egyik fele a kinti, a másik pedig a benti lakhely kialakítására esküszik. A döntés nem egyszerű, ugyanis hosszú távon alapvetően meghatározza a macskánk életvitelét. Bizonyos nézetek szerint arra is befolyással van, mennyi ideig fog élni. A macskáknak egyes vélemények szerint mentalitásuk miatt szükségük van a kinti életre, ahol igazán szabadnak érzik magukat, az állandó benti lét pedig untatja őket.
Annyi biztos, hogy időnként jót tesz nekik, ha kiengedjük őket. Itt ugyanis igazán függetlennek érzik magukat, és egyfajta kalandként élik meg az ott eltöltött időt. Egereket, madarakat hajkurászhatnak, mindenfelé felmászhatnak, és a napsütésben elnyúlva elégedetten dorombolhatnak. Ebben a természetes környezetben különböző viselkedési formákat tud elsajátítani, mint a kaparás vagy a saját területének megjelölése. Ugyanez a viselkedés a négy fal között problémát vethet fel. Különösen abban az esetben, ha a például kóbor macskát fogadunk örökbe.

 

A veszélyek viszont nagyobbak

A szabadság mellett a friss levegőn tartás veszélyeket is tartogathat. Ebben a közegben ugyanis könnyebben kaphatnak el komoly betegségeket, melyek közé tartozik többek között a macska leukózis, az immunhiány betegség, de nem ritka a veszettség sem. Az sem ritka eset, hogy kedvencünk kiszalad egy autó elé. A rosszindulatú szomszédok ellen is védtelenek az állatok, akik egyszerűen nem bírják elviselni, ha a macska – szabadságvágyából érthetően – átmászik a kerítésen és az ő kertjében is szaladgál. Van, aki azért, hogy ezt a problémát megszüntesse, egyszerűen megmérgezi a szerencsétlen állatot. A felsoroltakból kifolyólag érthető, hogy azok a macskák, akik életvitelszerűen kint élnek, nem meglepő módon felére is csökkenhet az élettartama a bent élő társaihoz képest.

 

A benti cicáknál kicsit másmilyenek a problémák

Természetesen az otthonodban tartás sem védi meg minden veszélyforrástól kedvencedet. Sajnálatos módon nincs teljes garancia arra nézve, hogy nem kap el semmilyen fertőzést. A berendezésben károkat tehet, előfordulhat, hogy összekarmolja a kanapét, a ruhánkat vagy a függönyt. Ha aktív, akkor a szaladgálás közben felboríthat bizonyos tárgyakat vagy olyan helyekre ugrálhat fel, ahol egyáltalán nincs helye. Mindent összevetve a kérdés eldöntésekor figyelembe kell vennünk többek között, hogy milyen nagyságú településen élünk – a nagyvárosok több veszélyt tartogatnak.

Akármelyik alternatíva mellett is tesszük le a voksunkat, időnként biztosítsuk számára a szabad levegő nyújtotta élményt, ahol nagyobb terünk van a játékra is.

 

IRÁNY A PETISSIMO