Macska,  Tanácsok

Macska fekhelyek, neki vajon mi kényelmes?

A macskák a nap jelentős részét átalusszák, ezért kifejezetten fontos szerepe van az alvóhelyüknek: akkor érzik magukat a legjobban, ha egy puha, kényelmes és meleg fekhely öleli őket körbe. Ezt szem előtt tartva a cicaágyak, bújók, kuckók mellett a macskabúrotok, fekhelyek közül válogathatsz. De melyik a legjobb döntés, ha a cicád kényelméről van szó?

Rajonganak az alvásért

A cicák alvásigénye ugyan lényegesen nagyobb, mint a miénk, a minősége viszont elmarad attól. Ennek oka, hogy ragadozó állatok, ebből fakadóan folyamatosan figyelnek, hallgatóznak, és bármilyen apró neszre könnyen felriadnak. A nyugodt pihenésükhöz nagyban hozzájárul a jól kialakított alvóhely, amelynek választásakor a megjelenésen kívül több szempontot érdemes figyelembe venned.

A típus és a méret kiválasztása

Hol alszik szívesen a kedvenced: a sötét vagy a világos helyeken? Ha az előbbi igaz rá, akkor a macskabútorok és kuckók között érdemes szétnézned, amennyiben utóbbi, akkor pedig a radiátorra, párkányra helyezhető cicaágyat vagy a klasszikus fekhelyet biztosan imádni fogja.

A kínálatban megtalálható fekhelyek mérete igen eltérő. A nagyobbakról az lehet a benyomásod, hogy kényelmesebbek, de ez az állítás nem feltétlenül állja meg a helyét. Vannak ugyanis olyan cicák, akik összegömbölyödve szeretnek aludni, így a saját testük melegíti őket, míg mások inkább elterülnek. Ahhoz tehát, hogy megállapítsd a fekvőhely ideális méretét, figyeld meg az alvás során felvett testhelyzetét.

A kényelem mindenekfelett

A mérettől függetlenül az egyik legfontosabb jellemző, hogy a kiválasztott darab puha legyen. A másik, amire mindenképpen ügyelj, az a légáteresztés, mert ezzel biztosíthatod, hogy a kedvenced ne melegedjen át pihenés közben. Ebből a szempontból a legjobb, ha a pamut vagy természetes szövetből készült darabok valamelyike mellett teszed le a voksod.

A cicád a lustálkodás híve vagy inkább játszani szeret? Ha aktív, akkor odalesz egy komplett játszósarokért, hiszen a kaparófával vagy kis játékokkal kiegészített pihenő helyen nemcsak aludni tud, hanem gyakorlatilag egész nap lekötheti magát.

Amikor hazaviszed a kedvenced fekhelyét, az elhelyezésénél elsősorban azt vedd alapul, a lakás melyik pontján heveredik le gyakran. Arra szintén ügyelj, hogy mekkora az otthonod adott pontján rendelkezésre álló hely – ennek a nagyobb, komplex macskabútoroknál van igazán jelentősége.

 

FEKHELYEK

Vélemény, hozzászólás?