Kutya

Május 15. – az állat- és növényszeretet napja Magyarországon

Az állat- és növényszeretet napja hazánkban nem kevesebb, mint huszonöt éves tradíciónak számít. A jelképes ünnep fő célja, hogy gyermekeinket az állatokkal és növényekkel kapcsolatos pozitív élményeken keresztül környezettudatos és felelősségteljes felnőtté nevelhessük. Illetve megismerjék a gondoskodás fontosságát a mindennapokban.

 

A tavasz vége minden évben a természetről szól

Májusban már javában tombol a jó idő. Ilyenkor a legtöbb ember, ha lehetősége adódik rá, szeret kimozdulni a lakásból és időt tölteni a szabadban. Nem véletlen tehát, hogy ebben a hónapban több, jeles esemény is emlékeztet minket arra, mennyire fontos a minket körülvevő környezet megismerése, felfedezése és megóvása.

Május 10-én a madaraké és a fáké a főszerep, 22-én pedig a biológiai sokféleséget ünnepeljük. E közé a két ünnepközé ékelődik be május 15-én az állat- és növényszeretet napja, melyet Magyarországon először 1994-ben rendeztek meg. A kezdemény célközönségét eleinte a fiatal korosztály jelentette, a gyerekek ezen a napon ingyen léphettek be az állatkertbe, ahol testközelből figyelhették meg a természetet, fedezhették fel az állati és emberi viselkedés közös vonásait. Így szórakozás mellett tanulhattak is az őket körülvevő világról.

Idén már negyed évszázada annak, hogy május 15-én több helyen is érdekes programok várják a családokat. Mindezt annak érdekében, hogy a legkisebbek is játékosan ismerkedhessenek az állatvilággal, a növények jelentőségével, és új, érdekes dolgokat tanulhassanak a természetről.

 

Fontos a környezettudatos nevelés

Napjainkban az ilyen jellegű rendezvények egyre inkább felértékelődnek, egyre nagyobb a jelentőségük. Ez nem véletlen, hiszen napról napra többet hallani a környezetszennyezés súlyosbodó hatásairól. A klímaváltozás és a gyors ütemben pusztuló veszélyeztetett fajok korában rendkívül fontos, hogy gyermekeinket amennyire hamar tudjuk, megtanítsuk a környezettudatos élet alapjaira. Minél hamarabb rögződnek be ezek a szokások, annál valószínűbb, hogy az ember felnőttként is odafigyel környezetére, az őt körülvevő növény- és állatvilág megóvására.

Az olyan, hétköznapi dolgok megismerése mellett, mint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás, fontos, hogy a gyerekek testközelből ismerkedhessenek meg a természettel. Ebben egy kellemes, családi kirándulás, vagy egy állatkerti séta is sokat segíthet. A lényeg, hogy gyermekeink számára minél pozitívabb élménnyé tegyük az állatokkal, növényekkel való ismerkedést, találkozást.

 

Jó alkalom arra, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat a természettel

Az állat- és növényszeretet napja nem csak a gyerekek számára lehet érdekes és hasznos esemény. Felnőttként is rengeteget tanulhatunk még a minket körülvevő világról, a természetről. Egy kellemes kirándulás a családdal, vagy egy állatkerti séta a gyerekekkel nem csak arra jelent tökéletes alkalmat, hogy jól érezzük magunkat, de arra is, hogy szülőként is gazdagodjanak az ismereteink, ami nevelési szempontból rendkívül fontos.

Minél többet tudunk a környezettudatos életről, annál több, értékes ismeretet adhatunk át gyermekeinknek és annál biztosabbak lehetünk benne, hogy felnőttként ők maguk is odafigyelnek majd környezetük megóvására, az állatok és növények szeretete pedig természetes dolog lesz a számukra.

 

IRÁNY A PETISSIMO!