Egészség,  Egészség,  Kutya,  Macska

Miért kell állatorvoshoz mennünk akkor is, ha kedvencünk nem beteg?

Az egészség megőrzése érdekében ugyanúgy, ahogyan nekünk, embereknek, a háziállatainknak is szüksége van általános orvosi vizsgálatok beiktatására, legalább évente egyszer. Az úgynevezett “wellness-vizitek” leginkább arra alkalmasak, hogy időben felismerjük a lappangó betegségeket, és megelőzzük a komolyabb, akár ránk is veszélyt jelentő problémákat.

 

Miért van szükség általános szűrővizsgálatra?

Általános szűrővizsgálatok alatt azokat az évente elvégzett “rutin ellenőrzéseket” értjük, melyek célja, hogy felmérjék házi kedvencünk egészségi állapotát és segítsenek kimutatni a lappangó betegségeket. Mielőtt még túl késő lenne azok gyógyítása. És hogy miért van erre minden évben legalább egyszer szükség?

A legtöbb kutatás kimutatta, hogy minél hamarabb sikerül felállítania az orvosnak egy adott betegségre vonatkozó diagnózist, annál könnyebb és reménytelibb lehet gyógyulás. Az általános szűrővizsgálatok már azelőtt életet menthetnek, hogy látványosan és visszafordíthatatlanul bekövetkezett volna a baj. Egy általános vizsgálat kutyáknál több esetben mutathat ki lappangó vesebetegséget, méhgyulladást, vagy parazitákat is.

Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy háziállataink akár olyan kórokozókat is hordozhatnak testükben, melyek az emberre is veszélyt jelenthetnek. Az általuk terjesztett betegségek eleinte tünetmentesek is lehetnek, és csak idővel járnak immungyengeséggel, komolyabb problémákkal.
A súlyosabb megbetegedések időben történő diagnosztizálása akár egy komoly műtéti beavatkozást is képes lehet megelőzni. Az ilyen vizsgálatok során felmerülő, kisebb gondok pedig a kedvenceink számára fejlesztett vitaminok szedésével is megelőzhetők.

 

Mikor érdemes általános orvosi vizsgálatra vinnünk kedvencünket?

A legtöbb háziállatbál, főként kutyáknál, macskáknál, nyulaknál, vagy vadászgörényeknél az éves oltás beadatása jó alkalom lehet az általános orvosi vizsgálatok elvégzésére is. Minden más kis kedvencet érdemes ugyanígy, évente legalább egyszer elvinnünk a rendelőbe.
Állatorvosunknál ilyenkor érdemes nem csupán kedvencünk egészségi állapotáról, hanem annak hatékony megőrzéséről, az ennek érdekében rendszeresen adható vitaminok fajtáiról is érdeklődnünk.

 

IRÁNY A PETISSIMO!