Kutya

Miért ne ajándékozz kisállatot?

Kisállatot ajándékba adni elképesztően kockázatos dolog. Sosem tudhatod ugyanis, hogy az elsőre lelkesnek tűnő újdonsült gazdi mikor fog ráunni szerencsétlen kis szőrmókra, aki szegény nem tehet semmiről sem.

Pontosan ezért igyekszünk lebeszélni Téged ebben a bejegyzésben a kiskedvencek ajándékozásáról. Cserébe a cikk végén alternatív ötleteket is biztosítunk a számodra a meglepetés szerzéséhez.

 

Az első néhány napban rendszerint mindenki boldog

Főként karácsony, húsvét, valamint a születésnapok apropóján szoktak az emberek kutyust, cicát, illetve egyéb kisebb testű háziállatot ajándékozni. A fogadtatás rendszerint roppant pozitív, és mindenki örül a másiknak.

Az ajándékozott gyerkőc, kamasz vagy éppenséggel nagykorú lelkesen fogadja az új jövevényt, aki nagyon cuki, szeretetre méltó és fantasztikus fotókat lehet róla feltölteni a közösségi média felületekre.

Persze majd kicsattan az örömtől szegény kis négylábú is, aki már-már a leendő családját véli felfedezni az általa újonnan megismert emberekben. Aztán rendszerint következik egy pont, amikor hirtelen alábbhagy a lelkesedés.

 

Amikor a rózsaszín köd egyszer csak feloszlik

A kezdetben még roppant aranyos házikedvenc szép lassan elkezd nőni, és már nem minden helyzetben imádnivaló. Ellopja a padlón felejtett cipőt, összekarmolja a bútort és sajnos a dolgát sem ott végzi, ahol azt éppenséggel kellene.

Ráadásul folyton igényli a figyelmet, minden nap sétálni kell vele és olyankor is képes éktelen ugatásba kezdeni, amikor a család nagy része még aludna. Ezekben a pillanatokban tudatosul csak az emberben, hogy az állattartás bizony olykor áldozatokkal is jár.

Rendszerint ennél a pontnál dől el, hogy kiből lesz felelősségteljes gazdi, és ki az, aki erre nem képes. A baj csak az, hogy a második esetben az a szőrmók lesz a szenvedő fél, aki aztán a világon semmiről sem tehet.

 

Ne feledkezz meg róla, hogy az állatok is érző lények

Sosem szabad megfeledkezned róla, hogy egy háziállat ugyanolyan érzékeny teremtés, mint amilyenek mi emberek vagyunk. Vagyis szüksége van a folyamatos figyelemre, az odafigyelésre és a szeretetre.

Ha mindezt nem kapja meg a gazdájától, akkor szenvedni fog. Arról a minősíthetetlen bánásmódról pedig inkább nem is írnánk hosszabban, amikor valaki képes a megunt és feleslegessé váló kisállatot mindenféle emberi érzés nélkül kitenni az utcára.

Mivel Te jelenleg is ezeket a sorokat olvasod, így élünk a feltételezéssel, hogy igenis szereted a házikedvenceket. Szívesen gondoskodsz róluk, kedveled a velük való közös programokat, és alapvetően igyekszel megadni nekik mindazt, amire szükségük van.

Fogadd azt el, hogy nem viseltet mindenki ugyanilyen odaadással az állatok iránt. Éppen ezért akkor se adj ajándékba kisállatot, ha az elsőre jó ötletnek tűnik.

 

Ajándékozz inkább könyvet, játékot vagy plüssfigurát

Amennyiben egy közelgő ünnep alkalmából a tökéletes ajándék ötlet után keresgélsz, akkor rengeteg lehetőséged van az örömszerzésre. Ott vannak például az érdekes olvasmányok, a kifejezetten ötletes és kreatív játékok, vagy az élő kedvencekre sokszor megszólalásig hasonlító puha plüssök is.

De ha szíved szerint maradnál az állatos vonulatnál, akkor célszerűbb inkább az élmények irányába terelned a dolgod. Vásárolhatsz például belépőt egy állatkertbe, közösen elmehettek egy állatsimogatóba, emellett pedig a felelősségteljes gazdivá válás kapcsán is kereshettek érdekes videós vagy írásos tartalmakat.

A lényeg, hogy ne kockáztasd egyetlen kisállat boldogságát se azzal, hogy egy elsőre jó ötletnek tűnő ajándékozással megannyi szomorú percet okozol valamennyi érintett félnek.

 

IRÁNY A PETISSIMO!