Tanácsok

Milyen ketrecet vásároljak, ha nyulat szeretnék tartani?

Az igazán jó gazdik mindig odafigyelnek arra, hogy kedvenceik a lehető legjobb körülmények közt éljenek. Az olyan, ketrecben tartott kiskedvencek számára, mint a nyuszik, különösen fontos, hogy méretben megfelelő, kényelmes és biztonságos lakhelyet biztosítsunk.

De mi alapján válasszuk ki kedvencünknek a megfelelő ketrecet? Most mutatunk néhány olyan alapvető tulajdonságot, melyek alapján neked is könnyebb lesz majd a döntéshozatal!

 

Kis lakásban is pompás háziállat lehet a törpenyúl

Sokan szeretnénk magunk mellé hűséges társként egy kutyát vagy egy cicát, azonban nem engedhetjük meg magunknak, ugyanis túlságosan sokat dolgozunk, vagy pedig a lakásunk túlzottan kicsi ahhoz, hogy befogadjunk egy nagyobb termetű négylábút.

Azok számára, akik ilyen problémákkal küzdenek, ideális háziállat lehet a törpenyúl, hiszen a nyuszik sok egyéb házi kedvenccel ellentétben nem igényelnek állandó felügyeletet, nem hangoskodnak, és akár egy kisebb lakásban is könnyedén találhatunk számukra megfelelő helyet. Abban az esetben persze, ha megtaláljuk a számukra ideális méretű, biztonságos és kényelmes nyúlketrecet. Azonban az, hogy mit jelent az ideális méret, természetesen az állat méretétől és különleges igényeitől is függ.

 

Milyen az ideális törpenyúl-ketrec mérete?

Abban az esetben, ha csak egy nyulat tartunk, a ketrec alapterülete minimum 1 négyzetméter kell, hogy legyen, de természetesen minél nagyobb, annál jobb, hiszen a nagy térben mozgó nyuszi az igazán boldog nyuszi! Magasságra a minimum 50 cm ajánlott, hiszen fontos, hogy a kifejlett, felnőtt állat is fel tudjon benne egyenesedni akkor, ha hátsó lábaira áll. A szakemberek szerint az ideális méret egy házi kedvenc esetén minimum 150 x 60 x 50 cm, azonban, ha újabb nyulat veszünk magunkhoz, a ketrec méretét minimum húsz százalékkal növelni kell.

 

Hogyan rendezzük be a ketrecet?

A törpenyúl lakóhelyének berendezése során fontos, hogy ügyeljünk a változatosságra. A nyulak imádnak mozogni és játszani, ezért mindig biztosítsunk számukra olyan játékokat és kiegészítő felszereléseket, melyek segítségével fölös energiáikat levezethetik. Minden esetben figyeljünk azonban oda arra, hogy csak olyan játékot válasszunk, melyek nem tartalmaznak az egészségükre káros, ártalmas anyagokat.

A játékok mellett fontos a megfelelő alvókuckó kiválasztása is. Mivel a nyulak szeretik a magaslati helyeket, ezért javallott a lapos tetejű, fából készült kuckó beszerzése, hiszen ennek tetejére kedvencünk bármikor felmászat, hogy onnan mérje fel saját kis birodalmát.

 

Az illemhely kérdése

A ketrec alját bőségesen borítsuk be alommal, hogy kedvencünk ne unatkozzon, hiszen, mint köztudott, a nyuszik imádnak ásni. Alsó rétegként javaslott nedvszívó anyagot, mondjuk szalmát alkalmaznunk, abból kifolyólag, hogy a rendszeres takarítást is könnyebbé tegyük.

A nyulak tiszta állatok, és kis-, valamint nagydolgukat is, ha tehetik, egy bizonyos helyen végzik el, éppen ezért a területre érdemes fokozott figyelmet fordítanunk. Jó megoldás lehet az alomtál használata. Néhány nyúlbogyó és vizelettel szennyezett alomdarab segítségével ugyanis könnyedén elérhetjük azt, hogy kedvencünk ezt a kijelölt helyet használja illemhelyként.

 

IRÁNY A PETISSIMO!     Ketrecek