Kutya,  Táplálás

Mire figyeljünk a kutyánk etetésénél, ha beköszönt a tél?

A tél vészesen közeleg, ilyenkor felmerül a gazdikban, kell-e valamit változtatni a kedvencük táplálásában. A válasz igen, azonban a pontos irány nagyon sok tényezőtől függ. Az igényt alapvetően befolyásolja többek között a kutya fajtája, az életszakasza, illetve hol tartjuk (kint vagy bent).

 

A kint élő kedvenceknek több energia kell

Az udvaron, kennelben tartott kutyákra a vadon élő állatokhoz hasonlóan több energiára van szükségük a hidegben. A nagyobb tápanyag tartalomra egyrészt azért van igényük, mert több energiát égetnek a hőmérsékletük fenntartása érdekében, másrészt zsírszövetek formájában energiát raktároznak – a jobb szigetelés miatt.  Tény, hogy a legyengült, sovány kutyák sokkal nehezebben vészelik át a telet, és kiszolgáltatottabbak az időjárás viszontagságaival szemben.

 

A szőrzetre kiemelten kell figyelni

Kiemelten fontos a szőrzet mennyisége és minősége. Ennek fenntartását elsősorban állati eredetű fehérjéből kell biztosítani (hiszen a szőrzet nagy részének ez az alkotója).  A számokra fordítva ez azt jelenti, hogy a kutyák napi fehérjeszükségletének 30%-a szükséges a bőrnek, valamint a szőrzetnek. Ez az arány télen nagyobb. Abban az esetben, ha nem éri el a megfelelő szintet, akkor a szőrzet hiányos, vékony lesz, vagyis romlik a hőszigetelő képessége.

 

A szénhidrátok csökkentik a stressz hatást

A fehérjék mellett a szénhidrátok bevitele is nagyobb szerepet kap. A fokozott igénybevétel ugyanis stresszt jelenet a kedvencünknek, ami emésztési zavarokat eredményezhet. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a zsírban, illetve a vízben oldódó vitaminokra, a megfelelő kutyaeledelek mellett viszont nem feltétlenül szükséges a további készítmények bevitele.

 

Mi a helyzet a lakásban tartott kutyusokkal?

Vannak olyan fajták, amelyeket nem lehet kint tartani, vagyis az évnek ebben az időszakában is kellemes körülmények között élnek. Csak abban a rövid időintervallumban kell szembesülniük a zord időjárással, amikor sétálni visszük őket. A pluszkilók ezeknél a kedvenceknél hozzánk hasonlóan problémát jelenthetnek. Az ok ugyanaz. Egyrészt a kevesebb mozgás, másrészt valljuk be, nem tudunk ellenállni a nagy szemeknek, így az ünnepi maradékból az ő tányérjukra szintén kerül. Az elhízás a kutyáknál egyre nagyobb méreteket ölt, különösen a karácsonyi időszak jelent veszélyt ebből a szempontból. Ezt elkerülhetjük, ha elsősorban diétás jutalomfalatokkal lepjük meg kutyusunkat.

 

IRÁNY A PETISSIMO    BRIT CARE