Egészség,  Macska

Nem csak háziállatokra veszélyes a bartonellózis

Egy macskakarmolás az esetek többségében nem tűnik vészesnek. Kis kellemetlenséggel jár, azonban hamar begyógyul.  Legalábbis elsőre mindnyájan így gondolhatnánk. Azonban akadnak olyan esetek, amikor egy karmolás komolyabb következményekkel is járhat.
A bartonellózis, közismertebb nevén macskakarmolási betegség főként bolhák és kullancsok csípésével terjed, azonban ha kedvencünk elkapta, ránk, emberekre is veszélyes lehet. Hogyan védekezhetünk ellene, és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

 

Hogyan ismerjük fel a betegséget?

A bartonellózist diagnosztizálni sajnos nem egyszerű. A betegség macskáknál a legtöbb esetben tünetmentes, kutyáknál pedig sok olyan tünetet produkál, mely egyéb kórságok esetében is jellemző. Magas láz, szemgyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, vagy szemgyulladás is felléphet.
A diagnózis során fontos, hogy ismerjük a megbetegedés körülményeit, hiszen a bartonellózis kártevő csípése, vagy fertőzött állat harapása, karmolása által terjedhet át kedvencünkre.
Fertőzött macska karmolásától a betegség emberre is veszélyes lehet. A bartonellózis által fertőzött seb körül dudor, vagy fekélyek jelennek meg, a lappangási idő után pedig lázat, erős fejfájást, és nyirokcsomó-duzzanatot érzékelhetünk.

 

Hogyan kezelhető?

Erős immunrendszerrel rendelkező emberek esetén a bartonellózis általában nem igényel gyógyszeres kezelést, és magától gyógyul. Súlyosabb esetekben, például immunkárosodásos betegeknél azonban hosszú, másfél hónapos antibiotikum-kúra is szükséges lehet a gyógyításához.
Egységesen kialakult kezelési módszer az állatok esetében sem létezik. Attól függően, hogy a betegség mennyire súlyos, az állatorvos antibiotikumos kezelésben részesítheti kedvencünket.

 

Hogyan lehet elkerülni?

Mint ahogyan azt korábban említettük, a bartonellózis fő terjesztőinek a bolhák és a kullancsok számítanak. Éppen ezért fontos, hogy kedvenceinket megvédjük a kertben, vagy a séta során testükre kapaszkodó élősködőktől.
Ennek érdekében különböző készítményeket, például tablettákat vagy cseppeket is használhatunk, de a kullancsok és bolhák ellen védelmet biztosító nyakörv is jó megoldást jelenthet a problémára.

 

IRÁNY A PETISSIMO!  ÉLŐSKÖDŐK ELLEN