Egészség,  Macska,  Tanácsok,  Táplálás

Öt dolog, amit soha ne etess a cicáddal

A macskák nem csak kíváncsi, de falánk állatok is egyben. Szinte bármit megesznek, amit eléjük teszünk. Azonban tudnod kell, hogy több olyan étel is akad, melyet a tévhitek ellenére egyáltalán nem, vagy csak mértékkel szabad macskáddal megkóstoltatnod.
Most a teljesség igénye nélkül ezek közül az ételek közül mutatunk neked néhányat.

 

Tejtermékek

Habár a rajzfilmekben és mesekönyvekben gyakran láthatsz vidám, tejet szürcsölgető cicákat, tudnod kell, hogy a valóságban a legtöbb macska szervezete nem tolerálja a laktózt. Mivel gyomruk nem tudja feldolgozni, így főként ivarérett cicáknál emésztési problémákhoz, hasmenéshez vezethet.

 

Tonhal

A tonhalkonzerv egy újabb olyan dolog, melyről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy rosszat tehet a macska szervezetének. Pedig ha rendszeresen etetjük vele, az alultápláltsághoz vezethet. Ugyanis az emberi fogyasztásra készült halkonzervek nem tartalmazzák azt a tápanyagmennyiséget, ami a háziállatok számára szükséges.

 

Mazsola

A szőlő és belőle készülő a mazsola az embere számára ízletes és egészséges csemege, cicáknál azonban komoly problémákat, mérgezést is okozhat. Egy maréknyi is elég lehet ahhoz, hogy a macska vesekárosodást szenvedjen. Ha kedvencünk véletlenül hozzáfért egy adag mazsolához, és 24 órán belül olyan tünetek jelentkeznek nála, mint az étvágytalanság, a gyengeség, a hasi fájdalom, vagy a folyamatos hányás, azonnal forduljunk vele állatorvoshoz.

 

Hagyma

Ahogyan a kutyákat sem ajánlatos hagymás ételekkel etetni, úgy a cicák esetében is érdemes kerülni a hagymaféléket. Hiszen az azokban található szulfoxidok és diszulfidok károsítják a vörösvérsejtjeiket, és akár hosszú távon vérszegénységet is okozhatnak.

 

Máj

Habár a legtöbb cica számára csábító falatnak tűnhet egy méretes csirkemáj, ez szintén egy olyan étel, melyet kedvencünknek nem, vagy csak mértékkel szabad adnunk. A túlzott májfogyasztás ugyanis A-vitamin mérgezéshez vezet, amelytől az izmok és a csontok egyaránt károsodhatnak.

 

Amint látjuk, a macskák szervezete rengeteg olyan dologra lehet érzékeny, amit mi, emberek gond nélkül el tudunk fogyasztani és meg tudunk emészteni. Éppen ezért ügyeljünk arra, mit hagyunk magunk után a konyhaasztalon, hogy falánk cicánk véletlenül se kóstoljon meg valami olyasmit, ami később gyomorproblémákat, vagy még súlyosabb problémákat idézhet elő nála.

 

IRÁNY A PETISSIMO!