Egészség,  Kutya,  Macska,  Tanácsok

Hogyan válassz házi kedvencet, ha allergiás vagy?

Ha eddig csak az allergia tartott vissza a macska- vagy kutyatartástól, jobb, ha tudod: több olyan kisállatfajta is létezik, melyek tartása szinte egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben vált ki allergia okozta, kellemetlen tüneteket. Ők azok, akiket úgy nevezünk, hipoallergén házi kedvencek. De mit is jelent pontosan ez a rejtélyes megnevezés?

 

Mitől lesz egy kisállat hipoallergén?

Kevesen tudják, de az allergiás tünetek kialakulásáért nem kifejezetten a kisállatok szőre, hanem bizonyos szervezetük által termelt allergén fehérjék felelősek. Ezek a fehérjék pedig nem a szőrben, hanem leginkább a nyálban és az elhalt hámsejtekben találhatók. Kedvenceink szőrzetével pedig főként a tisztálkodás, vakarózás során kerülnek érintkezésbe.

Léteznek azonban olyan kutya- és macskafajták is, melyek szervezetében ezek a fehérjék jóval alacsonyabb mértékben termelődnek, ezáltal kevéssé képesek arra, hogy allergiás tüneteket váltsanak ki az arra hajlamos gazdik szervezetéből. Őket nevezzük„allergiabiztos”, azaz hipoallergén házi kedvenceknek.
Macskafajták közül többek közt a balinéz, a sziámi, vagy a bengáli is ebbe a kategóriába sorolható,a kutyafajták közül pedig a puli, az uszkár, vagy a yorkshire terrier is ilyen „allergiabiztos” kedvenceknek számítanak.

 

De mennyire lehet „allergiabiztos” egy hipoallergén kisállat?

A hipoallergén négylábúak nagy előnye, hogy egyéb kutya- vagy macskafajtákhoz képest az allergiára hajlamos állatbarátok is nagyobb nyugalommal tarthatják őket. Érdemes azonban azt is tudni, hogy a „hipoallergén” megnevezés ebben az esetben sem jelent száz százalékos allergia elleni védettséget. Ez csupán a kategóriába tartozó állatok tartásával járó, kisebb kockázatra utal.

Érdemes tehát tudni, hogy a hipoallergén kitétel sosem jelent száz százalékos garanciát az allergiás tünetek elmaradására. Egyszerűen csak kisebb kockázatot jelent azok számára, akik hajlamosak a különböző állati fehérjék által kialakuló, allergiás tünetekre. Azoknak azonban, akik ilyen problémával szeretnének házi kedvencet tartani, sok egyéb paramétert is érdemes megfontolniuk.
Érdemes kisebb testű, és rövidebb szőrű háziállattal kezdeniük, valamint érdemes olyan kedvencet választaniuk, akinek nem ártalmas az egészségére a gyakori mosdatás vagy fürdetés sem.

 

IRÁNY A PETISSIMO!