Egészség,  Kutya,  Tanácsok

Kullancsriadó 2.0, avagy az őszi szezon veszélyei

A kullancsok említésekor általában az ébredő természet képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Pedig az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tavasz csak az első hullámot jelenti a hódításuk szempontjából, az őszi időszak ugyanis újabb veszélyeket tartogat ebből a szempontból.

 

A csapadék nem tántorítja el őket

Sokan úgy gondolják, hogy a hűvös őszi éjszakák elveszik az élősködők kedvét az ugrándozástól. Sajnos ez nem így van. A tanulmányok kimutatták, hogy a nőstények aktivitását befolyásolja a nedvesség, a hőmérséklet, illetve a páratartalom. Az tény, hogy a nyári száraz, forró időjárás egyáltalán nem kedvez a kullancsok élettevékenységének. De amint ez lecseng és beköszönt a langyos, nedves ősz, az élősködők újra aktívak lesznek.
A kutatók hazánkban is végeztek vizsgálatokat, melyek során azt találták, hogy a kullancsoknak két jelentős aktivitási szakaszuk van. A tavaszi csúcs májusban és júniusban jelentkezett, az őszi pedig szeptemberben.
Mivel az élettevékenységüket jelentősen meghatározza az éghajlat, ezért a globális felmelegedés egyik következményeként a kullancsok azokon a területeken is felbukkannak, ahol korábban nem volt jellemző a jelenlétük.

 

A legjobb, ha egész évben védekezel ellenük

Az előfordulásukra gyakorlatilag az első fagyokig lehet számítani, ezért nem nyúlsz mellé azzal, ha a kedvenceden egész évben használsz ellenük valamilyen szert. A kínálatból dönthetsz a spot on-ok vagy a nyakörvek mellett. Az egyes alternatívák között a hatékonyság szempontjából nincs eltérés, inkább abban lehet, hogy a kutyádnál melyik válik be jobban.

A nyakörvek hosszabb ideig, vagyis 6-8 hónapig nyújtanak védettséget, de tartsd szem előtt, hogy a hatóanyagaikat fokozatosan adják le, ezért nem elég az erdőben tett látogatásotok alkalmával felhelyezned.Persze vannak olyan esetek, amikor tanácsos levenned, például amikor kutyakozmetikushoz mentek vagy sor kerül egy kiadós fürdetésre.

A cseppek ugyan 3 hónapig védenek, de a kullancsokat csak 3-4 hétig riasztják el. Ha e mellett teszed le a voksod, akkor lehetőleg ne a kezelést követő napra tervezd a kozmetikust és utána két hétig kerüld a samponos fürdetést. Az egyszerű úszástól azonban nem kell feltétlenül óvnod – ide két nappal később már viheted –, azonban tartsd szem előtt, hogy a rendszeres nedvesítés rontja a hatékonyságot.

 

IRÁNY A PETISSIMO    ÉLŐSKÖDŐK ELLEN