Egészség,  Macska,  Tanácsok

Nem csak a kutyákra veszélyes a kullancs

Sok gazdi úgy gondolja, a tavaszi kullancsveszély csak a kutyatartókat érinti, azonban sajnos nem tudják, mekkorát tévednek. A kullancsok a macskákra nézve ugyanolyan veszélyt jelentenek, és ha nem vigyázunk, négylábú kedvencünk akár súlyos, fertőző betegségeket is kaphat az élősködőktől.
De pontosan milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok, és hogyan védekezhetünk ellenük?

 

Mindig vizsgáljuk át kedvencünk szőrzetét

Udvaron élő, vagy lakásból kijáró cicánk szőrébe gyakran beférkőzhet a rettegett vérszívó, a kullancs. Éppen ezért fontos, hogy kedvencünk bundáját minél gyakrabban, minél nagyobb odafigyeléssel vizsgáljuk át, különös tekintettel az élősködők által kedvelt helyekre.
Cicák esetében a kullancsok különösen kedvelik a pofa, a fülek, és a tarkó környékét, de érdemes az állat teljes szőrzetét átvizsgálni, mert az élősködők tulajdonképpen bárhová bújhatnak. A kijárós cicák esetében különösen fontos az ellenőrzés, hiszen a kullancsok nem csak rájuk, de ránk is veszélyesek lehetnek.

 

Milyen betegségeket terjeszt?

Az egyik leggyakoribb, macskákra veszélyes betegség a haemobartonellosis, melynek kórokozója a vörös vérsejteket támadja, és ezzel vérszegénységet okoz. A betegség lappangási ideje akár 14 nap is lehet, ezután pedig lázas és láztalan állapot váltja egymást. Az állat fáradékony és étvágytalan lesz, legyengül, lesoványodik. A betegség antibiotikum kezeléssel gyógyítható, ez azonban nem vezet teljes gyógyuláshoz, csak a fertőzés visszaszorításához.

 

Mit tegyünk a megbetegedés ellen?

A legfontosabb, mint minden egyéb kedvenceinket érintő megbetegedés esetén, a megelőzés, melynek több, hatékony módja is létezik. Jó megoldást jelentenek például a kullancsellenes cseppek és tabletták, vagy különböző spray-k, de cicák esetében a kullancsriasztó nyakörv is hatékony eszköz lehet, mely akár több hónapon keresztül is képes távol tartani cicánk szőrétől az élősködőket.

Ha a baj már megtörtént, tehát már a macskában van a kullancs, akkor fontos, hogy bármilyen gyanús tünet esetén azonnal forduljunk állatorvosunkhoz. Gyógykezelés hiányában a kullancs által okozott betegségnek súlyos szövődményei lehetnek, és az állat akár el is pusztulhat. Ne hagyjuk tehát, hogy az élősködők kedvencünk szőrébe fészkeljék magukat! Rendszeresen ellenőrizzük kijárós cicánk bundáját, és a baj ellen védekezzünk kullancsriasztó nyakörvvel, vagy különböző, élősködőriasztó készítményekkel!

 

IRÁNY A PETISSIMO!   ÉLŐSKÖDŐK ELLEN