Macska szeme könnyezik - Segítség, mit csinájak vele?
Egészség,  Macska,  Tanácsok

Macska szeme könnyezik – Segítség, mit csináljak vele?

Cicánk egyik legfontosabb érzékszerve a szeme. A macskafélék kiváló látásuknak köszönhetően éjszaka is tökéletesen mozognak, és kifinomult érzékszerveiknek hála képesek arra, hogy bármilyen kiszemelt zsákmányt levadásszanak. Akadnak azonban olyan tenyésztett macskafajták, melyek anatómiai felépítésükből adódóan hajlamosak lehetnek komoly, látószerveiket érintő betegségekre.

 

A vizes szem, mint anatómiai adottság

A szemmel kapcsolatos megbetegedések leginkább olyan macskafajták esetében jellemzőek, mint a sziámi macska és a perzsa macska, vagy az ezek keresztezéséből született himalájai macska. Utóbbi sajátosan lapított arcszerkezete miatt szinte folyamatosan küzd a vizes szem problémájával.
A lapított arc gátolja a légzést, ami egy idő után a könnycseppek tömörüléséhez vezet. Ennek köszönhetően az állat szemei szinte folyamatosan nedvesek, vizenyősek, melyből adódóan a himalájai macska társainál hajlamosabb olyan komoly betegségekre, mint a retinális atrófiára, vagy a gazdik körében rettegett kötőhártya-gyulladásra. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat?

 

Foglalkozzunk napi szinten kedvencünk szemének ápolásával, ha a macska szeme könnyezik

Ha olyan fajta cicát választunk magunk mellé, aminek problémája lehet a szemek nedvesedésével, fontos, hogy naponta szánjunk időt az ápolásra. A folyamatosan nedves szemek és a felfokozott csipaképződés a szőr elszíneződésétől egészen a bőr irritációjáig kellemetlen tüneteket idézhetnek elő. Éppen ezért a tisztítást tegyük a simogatáshoz hasonló rutin részévé!
A szemek tisztán tartására a legjobb megoldást az állatkereskedésekben kapható, házi kedvencek számára fejlesztett törlőkendők vagy szemtisztítók használata jelenti. Ezek a speciális kendők környezetbarát anyagokból készülnek, nem csípnek, és kíméletesen zsírtalanítanak, valamint hidratálnak minden bőrtípust, beleértve az érzékeny bőrt is. Szemtisztításhoz ide kattintva találsz praktikus termékeket.

 

A kötőhártya-gyulladás nem játék!

Ha macskánk szeme nem csupán könnyezik, de kipirult, duzzadt, kedvencünk pedig rendszeresen hunyorog, vakarja, bútorokhoz dörzsöli szemeit, érdemes orvoshoz fordulnunk. A kötőhártya-gyulladás fájdalmas és veszélyes betegség, szemcseppekkel, szem-gélekkel, valamint szájon át adandó gyógyszerekkel sikeresen megszüntethető, de védőoltással akár effektíven védekezhetünk is ellene.

 

IRÁNY A PETISSIMO!    ÁPOLÁS